Koningin Sonja: ‘Die Amerikanen snappen niets van onze monarchie’

Een aanstaande schoonzoon mag smakken, zijn servet verkeerd neerleggen of het volkslied verhaspelen – die manieren zijn hem nog wel bij te brengen. Maar geen idéé hebben van wat een monarchie überhaupt inhoudt? Dat is de grootste horror voor een royal schoonmoeder. Koningin Sonja van Noorwegen kan ’t weten.

Exit Märtha Louise

Je tiara afzetten, je koninklijke taken neerleggen en een nieuw, protocol-loos leven beginnen in de VS: niet alleen prinses Madeleine van Zweden en natuurlijk prins Harry en hertogin Meghan besloten op die manier het paleis te verlaten, ook de Noorse prinses Märtha Louise heeft gisteren officieel haar koninklijke verplichtingen opgegeven. Zodat ze voortaan zorgeloos in Amerika aan haar spirituele business kan werken met haar verloofde Durek Verret, een niet onomstreden sjamaan. Märtha Louises moeder, koningin Sonja, reageert.

‘Ze snappen het niet’

Een monarchie in stand houden is geen makkie, weet koningin Sonja. Je koninklijke familie moet glamoureus zijn maar niet verkwistend, braaf maar niet saai, betrokken maar niet oversharing. Een schandaal te veel kan je de kop kosten. Het Noorse koningspaar was er dan ook niet van gediend dat hun aanstaande schoonzoon en hun eigen dochter hun koninklijke connecties gebruikten om hun spirituele cursussen voor de hoofdprijs te verkopen.

“Amerikanen hebben geen idee wat een koninkrijk is. Dus het is niet gek dat hij dat niet beseft,” vertelde koningin Sonja gisteren nadat haar dochter haar exit had aangekondigd. “Amerikanen begrijpen niet hoeveel invloed het hier heeft. Dat snappen ze niet. Hij dacht dat hij kon doen wat hij wilde, zonder ons in gevaar te brengen.”

märtha louise
Durek & Märtha Louise. Beeld: BrunoPress

Even goede vrienden

Hoewel Durek even bijgespijkerd moet worden over het hofleven, noemt koningin Sonja haar schoonzoon alsnog een ‘prima vent’ en ‘erg gezellig’. “Hoewel we het oneens zijn over sommige dingen, zijn we blij met elkaar. Ik heb het gevoel dat de familie nu heel hecht is op een nieuwe, prettige manier.”

Prinsessentitel

Märtha Louise stapt op, maar blijft wel prinses. “Ze is onze dochter en dat blijft ze. Dus is ze prinses Märtha Louise”, verduidelijkt koning Harald nog eens. Wel vindt hij het “erg jammer dat ze het Koninklijk Huis niet meer vertegenwoordigt, want ze was er erg goed in. Spijtig dat ze ermee stopt.”

Bron: Hello! Magazine | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

harry philip

De ongekende gelijkenis tussen prins Philip en prins Harry

Een oude foto uit de jaren vijftig laat een bijzondere gelijkenis zijn.
elisabeth

Het succes van Elisabeth: ‘Ze overklast alle prinsessen die haar zijn voorgegaan’

Voor royalty-liefhebbers breken gouden tijden aan nu een nieuwe generatie prinsessen richting volwassenheid gaat.
fout kapper

Voorkom deze veelgemaakte fout bij de kapper

Je wil natuurlijk zo goed mogelijk geknipt worden..