Prins William en prinses Kate hebben deze royal regel laten varen

Zouden ze de kunst hebben afgekeken bij Amalia, Alexia en Ariane?

Lees ook

Kniksjes maken, je vork op de juiste manier vasthouden en je nooit uitspreken over politiek…daarmee heb je het koninklijk protocol al grotendeels onder de knie, maar dan ben je er nog niet helemaal. Er zijn nog véél meer regeltjes waar een royal zich aan moet houden. Al lijken prins William en prinses Kate daar steeds vaker lak aan te hebben. Liever gaan ze een beetje met de tijd mee!

Breuk met het protocol

Het was de hertogin van Sussex die een aantal jaar geleden aan een fan verklapte dat ze volgens het protocol geen selfies mocht maken met het publiek. “Het is ons niet toegestaan om selfies te maken”, vertelde Meghan als kersverse royal verloofde in 2017, kort nadat ze dat hele protocol er waarschijnlijk ingestampt had gekregen.

Maar vijf jaar later ziet de regel er heel anders uit. William en Catherine doen er niet meer moeilijk over als je met hen op de kiek wilt.

De prins van Wales in Belfast, oktober 2022. Beeld: BrunoPress

Misschien is het een van de manieren waarop de prins en prinses van Wales de monarchie alvast wat moderniseren. Wie tegenwoordig zichtbaar wil zijn, moet vooral onlíne zichtbaar zijn, Koninklijke Hoogheid of niet. Dus the more selfies, the better. Twee camera’s tegelijk dan maar?

De prinses van Wales in Scarborough, november 2022. Beeld: BrunoPress

Een eigentijdse manier om (letterlijk!) dichterbij het volk te staan is het ook: Je hoeft geen lintje meer te verdienen om met een royal op de foto te gaan.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Beatrice Baldwin (@beatricebaldwin485)

Niet van-selfie-sprekend

Al zal het beveiligingsteam van de Walesjes nu wel hun handen vol hebben. Vroeger was het nog een en al shock & horror als iemand ook maar probéérde een selfie te maken. We zien Queen Elizabeth hier denken, wat ís dit voor een moderniteit? #notamused.

Belfast, 2014. Beeld: BrunoPress

En het waren heus niet alleen die tienerjongens die het stiekem toch probeerden.

Charles wordt verrast in december 2021. Beeld: BrunoPress

Charles werd er wel vaker door overvallen…

Beeld: BrunoPress

Misschien dat hij het daarom onder zijn koningschap heeft besloten wél toe te staan, dan heb je tenminste nog de tijd om je zonnebril recht te zetten en je haar goed te doen.

De Sussexjes, al bijna drie jaar lang ontsnapt aan het koninklijke protocol, selfie-en er inmiddels ook op los. We zeiden het al: het is een handige manier om zichtbaar te blijven, en elke kans om enigszins in beeld te blijven grijpen Harry en Meghan met beide handen aan.

Meghan in Duitsland, september 2022. Beeld: BrunoPress

Zoals de A’tjes

De kracht van de selfie hebben de Oranjes jaren geleden al ontdekt – wellicht hebben drie tienerprinsessen daarbij een handje geholpen. Op Koningsdag ga je tegenwoordig niet meer voor het schudden van een hand, maar voor een selfie langs de dranghekken staan.

Selfie-time in Groningen op Koningsdag 2018. Beeld: BrunoPress

Het past misschien ook een stuk beter bij de huidige generatie royals, die hun eigen socialemediakanalen strikt geheim moeten houden, maar laten zien dat ze prima overweg kunnen met een selfie-cam.

Prinses Alexia in Maastricht tijdens Koningsdag 2022. Beeld: BrunoPress

Prins William en prinses Catherine zijn inmiddels lekker op dreef. Tijdens een groot deel van hun recente werkbezoeken waren selfies en knuffels aan de orde van de dag. “William en de andere jongere royals beseffen dat ze niet te terughoudend moeten zijn”, vertelt koninklijk butler Grant Harrold in OK!. “De Queen kon ermee wegkomen, omdat ze de Queen was en uit een ander tijdperk kwam. Maar de jongere royals zijn heel anders grootgebracht.” Tijd voor een protocol-update!

Bron: OK! Magazine, Express, Woman&Home | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook