Hoe koningin Máxima de Britse lijn van troonopvolging beïnvloedde

Hoe zit dat?

Het was nog even spannend aan het begin van deze eeuw: zou toenmalig kroonprins Willem-Alexander zijn toekomst op moeten geven om met zijn Argentijnse vriendin te kunnen trouwen? Zo ver kwam het niet, maar door zijn huwelijk met Máxima Zorreguieta moest W.A. wél een plekje in de troonopvolging opgeven. De Britse troonopvolging, welteverstaan.

De Oranjes op de Britse troon

Je lees ’t goed: de Oranjes hebben ook een plekje in de Britse troonopvolging. Dat komt doordat King Charles en koning Willem-Alexander van dezelfde koninklijke dame afstammen, prinses Carolina van Oranje-Nassau (1743-1787). Charles is een verre nazaat van Carolina’s dochter Henriette van Nassau-Weiburg, terwijl Willem-Alexander afstamt van Carolina’s zoon Frederik-Willem.

Naaste familie kunnen we de Windsors en de Oranjes dus niet noemen, maar W.A. en Charles zijn dus wel verre, verre achterneven van elkaar. En daardoor heeft onze koning ook een plek in de lijst met Britse troonopvolgers. Niet dat hij echt kans heeft op de Britse troon, hoor: er zijn namelijk zo’n 1200 mensen die hem voorgaan in de line of succession. En door Máxima werd Willem-Alexander zelfs eens uit de lijst gegooid.

Even uit de lijst

Toen hij in 2002 met Máxima trouwde, verloor Willem-Alexander zijn plekje in de lijst met Britse troonopvolgers. Volgens de Royal Marriages Act 177 verliest iemand namelijk zijn recht op de Engelse troon als hij of zij met een katholiek persoon in het huwelijk treedt. In 2013 werd dit besluit echter ongedaan gemaakt met de nieuwe Succession to the Crown Act. Willem-Alexander kreeg daarmee na elf jaar zijn plek weer terug, ook met een katholieke koningin aan zijn zijde.

Beeld: BrunoPress

Nederlandse troon

Dichter bij huis leek het er ook enige tijd op dat Máxima voor opschudding in de troonopvolging zou zorgen. Hoe zat het ook alweer? In de Nederlandse grondwet staat dat de Eerste en Tweede Kamer toestemming moeten geven voor de huwelijken van leden van het Koninklijk Huis. Toen Willem-Alexander en Máxima op 30 maart 2001 hun verloving aankondigden, was niet duidelijk of de regering akkoord zou gaan met dit huwelijk. De reden daarvoor was dat Máxima’s vader, Jorge Zorreguieta, onderdeel was van de burgerregering tijdens de Argentijnse militaire dictatuur.

In een documentaire die eerder dit jaar over deze kwestie verscheen, wordt zelfs genoemd dat er bijna een ‘constitutionele crisis’ uitbrak vanwege het huwelijk. Willem-Alexander had dan moeten kiezen tussen de troon óf de liefde, iets wat zijn broertje Friso uiteindelijk ook moest doen. Dan hadden we nu dus een koning Constantijn gehad!

Bron: Royal Central | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws