Royal mediaschandaal: zó uniek zijn Harry en Meghan ook weer niet

Zó not done is het ook weer niet om je mond open te trekken.

Van headline naar headline en van fans tot felle tegenstanders: de Netflix-docu van Harry en Meghan heeft hoe dan ook de tongen losgemaakt. Zo vinden velen het not done dat de Sussexes hun stiff upper lip volledig het raam uit hebben gedaan en zonder scrupules de media opzoeken om hun verhaal te doen. Maar hoe uniek ís dat mediacircus van de Sussexes nu eigenlijk? Nou: niet. We blikken terug.

Harry & Meghan

Het eerste deel van de Sussex-documentaire is nu een halve week te bekijken, en men raakt niet uitgepraat over de onthullingen. Medestanders van ‘H’ en ‘M’ vinden de documentaire een terechte kritiek op The Firm. Daartegenover staan echter net zoveel fans van de Windsors, die de documentaire hekelen als een oppervlakkige schreeuw om aandacht door een mediageil echtpaar. Tja – smaken verschillen.

Eerlijk is eerlijk: de Sussexes hebben hun rol als mediapersoonlijkheden wel naar een hoger niveau getild. Er wás natuurlijk al dat explosieve Oprah-interview, de Apple+-serie van Haz getiteld The Me You Can’t See, Meghans podcast Archetypes en we hebben nog altijd een set memoires tegoed van Harry. Ach ja: zonder royal duties en Windsor-zakgeld moet je toch de boel bij elkaar schnabbelen. In die zin hadden Harry en Meghan het al nooit goed kunnen doen.

Charles & Diana

Voor het meest recente voorbeeld van royals die de media naar hun hand zetten, hoeven we helemaal niet ver te zoeken. Charles en Diana hebben immers beiden bewust interviews gegeven die een wervelwind veroorzaakten rond de tijd van hun scheiding.

diana harry meghan
Beeld: Brunopress

Edward & Wallis

Maar, zoals Tatler terecht opmerkt, is een betere vergelijking wellicht die met Harry’s oud-oud-oom Edward en zijn grote liefde Wallis Simpson. Net als Harry, stapte Edward terug uit de monarchie voor de liefde. Subtiel verschil was wel dat hij destijds al op de troon zat als koning Edward VIII, waar Harry op het moment vijfde in lijn voor de troon is.

Hoe dan ook: zelfs met de geringere mogelijkheden in de media van toen, wisten Edward en Wallis hun verhaal naar buiten te brengen buiten het paleis om. Zo kwam de Duke of Windsor in 1951 met een autobiografie genaamd A King’s Story. Slechts vijf jaar later volgde Duchess Wallis Simpson met haar eigen biografie: The Heart Has Its Reasons.

Het is dan ook geen gekke gedachte om te stellen dat de Duke and Duchess of Windsor, hadden zij nu geleefd, exact dezelfde route zouden kiezen als Harry en Meghan. Hoe dan ook: als de geschiedenis zich inderdaad herhaalt, mogen we dan ook een autobiografie van Meghan verwachten? Vanaf de release van Harry’s literaire meesterwerkje kunnen we gaan aftellen!

Bron: Tatler | Beeld: Brunopress 

Laatste nieuws