Zieke kroonprinses Mette-Marit zegt verjaardagsbezoek af

Haar longproblemen gooien roet in het eten.

Zowel kroonprins Haakon als vrouwlief Mette-Marit blazen dit jaar vijftig kaarsjes uit, en het Noorse hof heeft laten weten dat het kroonprinsenpaar van plan is dit groots te vieren door vijf reizen te maken door Noorwegen om verschillende plaatsen, mensen, omgevingen en activiteiten te bezoeken. Toch lijken de gezondheidsproblemen van Mette-Marit roet in het eten te gooien.

Longproblemen

Zo’n vier jaar geleden werd longfibrose vastgesteld bij Mette-Marit, de echtgenote van de Noorse kroonprins Haakon. Een zeldzame, ernstige en helaas ongeneeslijke longziekte, waarbij de longen steeds minder zuurstof kunnen opnemen. Hoewel het verloop van de ziekte erg kan verschillen, is de levensverwachting na deze diagnose beperkt.

De kroonprinses laat zich er niet door tegenhouden. Ze doet het wat rustiger aan op het gebied van werkbezoeken en lintjes doorknippen, maar verschijnt alsnog in het openbaar. En immer mét grote glimlach. “Hoewel de ziekte mijn leven zal inperken, wil ik toch nog graag zoveel mogelijk deel uitmaken van het officiële programma”, liet Mette-Marit eerder weten.

Solobezoek

Het is een bijzonder jaar voor het Noorse koningspaar want van de zomer mogen ze beiden vijftig kaarsjes uitblazen. Op 25 augustus, hun trouwdag en daarom een extra bijzondere datum, nodigt het koppel “mensen uit het hele land” uit om de verjaardagen samen te vieren. Maar de royals zouden de royals niet zijn, als ze het maar bij één feestje zouden houden. En dus heeft het Noorse hof aangekondigd dat Haakon en Mette-Marit dit voorjaar vijf reizen maken door Noorwegen om verschillende plaatsen, mensen, omgevingen en activiteiten te bezoeken.

Toch lijkt het erop dat de Noren het vooral met kroonprins Haakon moeten doen, want het Instagram-account van het Noorse koningshuis heeft laten weten dat Mette-Marit wederom ziek is geworden.

“Kroonprinses Mette-Marit ging ook naar Finnmark, maar was helaas ziek geworden en kon niet deelnemen aan de bezoeken”, schrijft het Noorse koningshuis bij de post. “De diagnose zal mijn leven beperken,” zei Mette-Marit eerder al over haar ziekte. “Maar ik ben toch blij dat het vroeg ontdekt is.” Het vergroot de kans aanzienlijk dat ze straks als koningin naast haar Haakon op de troon kan zitten en haar drie kinderen verder kan zien opgroeien. “Maar het is duidelijk dat er perioden zullen zijn waarin ik het kalmer aan moet doen.” Bli frisk snart Mette-Marit!

Bron: Det Norske Kongehuset, Beau Monde Archief | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws