Zo verliep de eerste ontmoeting tussen prins Rainier en Grace Kelly volgens prins Albert

Het ging niet bepaald van een leien dakje...

Het verhaal van de liefde tussen prins Rainier van Monaco en filmster Grace Kelly mag dan geen happy enhebben gekregen – we kunnen zeker wel spreken van een modern sprookje. Maar hoe bloeide de liefde tussen de beeldschone actrice en vermogende prins eigenlijk op? Tijd voor een recap van de eerste ontmoeting van dit iconische koppel.

Cupido in Cannes

Actrice Olivia de Havilland (Gone with the Wind) speelde als matchmaker een grote rol bij de eerste ontmoeting tussen de Amerikaanse filmster Grace Kelly en de Monegaskische prins Rainier. Voor haar glamoureuze Hollywood-werk bezocht Grace Kelly in het voorjaar van 1955 de Franse stad Cannes – toen ook al bekend vanwege het filmfestival. De Havilland was daarbij ook aanwezig en stelde voor dat Grace de prins van Monaco zou ontmoeten. Dat zag ze wel zitten, als haar sponsor het ook goed vond. Goedkeuring voor een koninklijke ontmoeting kreeg Grace, maar niet álles liep verder op rolletjes.

Alles wat mis kan gaan…

Vlekkeloos verliepen de voorbereidingen op de eerste ontmoeting niet. Prins Rainier nodigde Grace uit in het paleis om 16 uur, terwijl ze een uur later alweer in Cannes moest zijn voor een cocktailparty. Na wat geschuif in de planning kon het bezoek worden vervroegd. Door een staking was de stroom van Cannes echter uitgeschakeld, waardoor de actrice geen beroep kon doen op de krultang, föhn of make-uplampen die ze normaal gesproken voor haar beauty routine kon gebruiken. Toen ze dan maar iets eenvoudiger gekapt ten paleize kwam, bleek echter dat prins Rainier helemaal niet thuis was. Bijna een uur lang moest Grace beziggehouden worden door Michel Demaurizi, maître d’hôte van het paleis, vertelde prins Albert eerder over zijn moeder aan Paris Match.

“Het was bijna vier uur toen mijn vader eindelijk verscheen in de koninklijke antichambre. Er werden een paar foto’s gemaakt, er werd geposeerd voor de beroemde foto waarop de handen worden geschud”, aldus prins Albert.

Betere sfeer

Hoewel prins Rainier bijna een uur op zich had laten wachten, liet Grace niets merken van enig ongeduld. De twee wisten zelfs slim een privémomentje te pakken. “Aangezien de hele rondleiding door het paleis al was gegeven, bleef er niets over voor de prins om te laten zien, behalve de tuinen”, legt prins Albert uit. Daar, ver van de flitsende camera’s, konden de prins en de Hollywood-ster rustig ronddwalen. “De atmosfeer veranderde, ze werden meer ontspannen. Mijn vader voelde zich op zijn gemak, liet zijn charmes het werk doen en het gesprek begon.”

Haast, haast, haast

Tijd voor liefde op het eerste gezicht was er niet. Grace Kelly had immers die cocktailreceptie in Cannes op de planning staan. “Er was geen tijd voor een glas champagne, zelfs niet voor een handtekening in het gastenboek van het paleis”, vertelt prins Albert na. Toch is er altijd nog een herinnering aan deze dag. De ‘legendarische jurk’ die Grace Kelly op 6 mei 1955 droeg, wordt volgens Albert nu ‘zorgvuldig bewaard’ in het paleisarchief.

And the rest is history

De haastige ontmoeting tussen Grace Kelly en prins Albert was voldoende om een briefwisseling en meerdere geheime afspraken op gang te brengen. Zeven maanden na het eerste paleisbezoek, kondigden de twee hun verloving aan. En op 18 april 1956, nog geen jaar na de eerste ontmoeting, had Monaco er een kersverse prinses Grace bij.

De geschiedenis leert ons: een krultang is niet eens nodig om een prins aan de haak te slaan…

Bron: People | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws