Oei: prinses Mette-Marit ziet kerstplannen in het water vallen

De prinses ontbreekt zelfs in de familiefoto van de Noorse royals.

Het einde van het jaar betekent dat we ons voorbereiden op een hoop gezelligheid, lekkere etentjes en feestelijkheden met vrienden en familie. Naast alle koninklijke verplichtingen, geldt dit natuurlijk ook voor de royals. Toch beginnen de feestdagen voor Noorse kroonprinses Mette-Marit met een gigantische domper.

Kerstdagen

Zoals bij zoveel royals, staan de laatste weken van het jaar ook voor de Noorse koninklijke familie in het teken van de laatste plechtigheden van het jaar, en allerlei royal duties die helemaal in het teken staan van dennebomen en saamhorigheid. Zo deelden zij vanmorgen een lieve familiefoto, maar hierop schitterde één persoon van afwezigheid.

Zo zien we koning Harald en koningin Sonja in hun goeie goed poseren op twee imposante stoelen, met daarachter kroonprins Haakon en zoon en dochter Sverre Magnus en Ingrid Alexandra. In dit knusse tafereel missen we natuurlijk prinses Mette-Marit, maar dat blijkt een heel goede reden te hebben.

Diagnose

In het bijschrift van de foto verklapt het Noorse hof waarom Mette verstek moest laten gaan: zij kampt namelijk met een covid-besmetting, en heeft daarom haar plannen in de aanloop naar de kerstdagen moeten afzeggen.

Om deze zelfde reden was de prinses gisteren ook afwezig bij een kerkdienst die in het teken stond van Noorse vrijwilligers. Hier sprak Haakon onder meer de aanwezigen toe, staken de kroonprins en zijn kroost kaarsjes aan, en zorgde Noorse zanger Knut Anders Sørum voor muzikaal vertier.

Chronisch ziek

Voor de kroonprinses geldt natuurlijk dat zij goed op haar gezondheid wil letten, aangezien zij chronisch ziek is. Zo onthulde de kroonprinses in 2018 dat zij lijdt aan longfibrose. Dat is natuurlijk al geen pretje, maar daarbovenop een luchtweginfectie? Dat moet een regelrechte nachtmerrie zijn.

Afgelopen zomer liet manlief nog in een zeldzaam interview weten dat het heel goed ging met Mettes gezondheid. “Ze zit nu in een hele goede periode en dat is al een hele tijd zo. Dat is geweldig. En als het een dag niet goed gaat, moeten we er op dat moment goed mee om kunnen gaan. Wellicht dat het daarna weer beter gaat. Het gaat op en neer”, aldus Haakon.

Sinds dit najaar heeft de prinses echter weer vaker last van haar gezondheid. Zo moest ze medio september al twee weken lang met ziekteverlof van haar arts. Het Noorse hof liet toen duidelijk weten dat dit ook te maken had met haar diagnose.

Hopelijk herstelt de hoogheid dus snel van haar coronabesmetting, en kan zij dan alsnog het jaar feestelijk afsluiten met haar familie!

Bron: Det Norske Kongehuset, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws