Binnenkijken in het paleis van Albert en Charlene? Binnenkort kan het weer!

De paleisdeuren gaan weer open voor het grote publiek.

Wonen in een paleis is maar voor weinigen weggelegd. Maar, dat betekent niet dat we er niet stiekem over kunnen dromen! Flaneren door balzalen, ronddwalen in koninklijke tuinen… En die dromen komen nu een stukje dichterbij: vanaf 26 maart opent het paleis van Monaco weer haar deuren! Tijd voor een klein stedentripje?

Paleisbezoek

Al meer dan achthonderd jaar lang wonen de Grimaldi’s op dezelfde rots aan de Middellandse Zee. Al in het jaar 1215 werd de basis gelegd voor het huidige prinselijk paleis, waar prins Albert, prinses Charlene en de tweeling nu verblijven.

Het Monegaskische paleis is dus in principe een privéverblijf, maar een deel (de ‘State Apartments’) is gewoon toegankelijk voor bezoekers. Helaas is dit niet het hele jaar door geopend. De afgelopen maanden bleven de deuren dicht, maar vanaf eind maart kunnen we weer ronddwalen in het koninklijke optrekje!

Wat kun je verwachten?

Binnen in het paleis is van alles te zien en te doen, maar de highlight bevindt zich eigenlijk buiten vóór het paleis. Iedere dag is daar stipt om 11.55 uur de wisseling van de wacht te zien. Verwacht vooral een hoop uniformen, onverstaanbare orders en live trompetgeschetter. Indrukwekkend is het zeker!

Het opengestelde gedeelte van het paleis valt absoluut niet tegen. Vanaf de galerij heb je een uitzicht over de beroemde binnenplaats, met de trappen waarop we de royals vaak zien staan tijdens de Nationale Feestdag. Binnen vind je blinkende marmeren vloeren, kroonluchters, portretten, wapenschilden, en vooral: goud, goud en nog eens goud! De gehele tour door het paleis is voorzien van uitgebreid commentaar via een audiogids, waardoor je je in minder dan een uurtje een heuse Grimaldi-expert voelt.


Eén van de hoogtepunten is de troonzaal, waar onder andere de huwelijken van Grace Kelly met prins Rainier en die van prinses Charlene met prins Albert plaatsvonden. Plaatsnemen in de troon is helaas niet mogelijk, maar ook van een afstandje is hij goed te bewonderen!

Ben jij nu al aan het wegdromen? Nou, wacht maar tot je deze royal slaapkamer ziet! De kamer, de ‘York-zaal’, is vernoemd naar de Britse Hertog van York. En nee, we hebben het hier niet over schandaalprins Andrew, maar over een van zijn voorgangers, die ooit onwel werd tijdens een tocht over de Middellandse Zee en opgevangen werd in deze slaapkamer.

Bezoek het paleis

Natuurlijk is er in het koninklijke onderkomen nog véél meer moois te bewonderen, maar dat kun je natuurlijk het beste zelf gaan ontdekken. En, wie weet, misschien vang je wel een glimp op van Albert en Charlene!

Het Prinselijk paleis van Monaco is vanaf 26 maart te bezoeken, van 10.00 tot 17.00 uur.

Bron: Instagram @visitepalaisdemonaco, Beau Monde Archief | Beeld: Adobe Stock, Instagram @visitepalaisdemonaco

Laatste nieuws