Deense royals trekken binnenkort weer koninklijk sprintje

Het evenement heeft dit jaar een bijzonder randje!

Koning Frederik en koningin Mary van Denemarken zijn nog maar net terug van hun wintersportvakantie, of zij kondigen alweer een volgende evenement aan waar zij acte de présence zullen geven. Hierbij hoef je echter geen tiara’s en designermode te verwachten!

Sportieve royals

Sommige koningshuizen houden er bijzondere sporttradities op na. Waar onze Oranjes vooral fervent de topsporters toejuichen vanaf de tribune, speelt het Noorse kroonprinselijk gezin elke zomer een bloedfanatiek potje voetbal in ‘Skaugum Stadion’ (lees: op de oprit van de prinselijke residentie) voor het goede doel, en komen de Monegasken elk jaar opdagen bij de Formule 1-race op het lokale circuit.

Ook de Denen houden er zo’n traditie op na: sinds 2018 organiseren zij namelijk jaarlijks de zogenaamde ‘Royal Run’, een groots hardloopevenement door verschillende Deense steden. Toen-nog kroonprins Frederik startte de traditie ter gelegenheid van zijn 50e verjaardag, en na het gigantische succes van de eerste editie, is het een jaarlijks terugkerend sport-spektakel geworden. Temidden van tienduizenden fanatiekelingen werken verschillende leden van de koninklijke familie zich jaar na jaar in het zweet.

Royal Run 2024

Ook dit jaar vindt er weer zo’n Royal Run plaats. Deze editie heeft natuurlijk een bijzonder randje, want het is de eerste keer dat Frederik en Mary als koning en koningin de hardloopschoenen zullen aantrekken. Ook is er een speciale rol weggelegd voor de kersverse kroonprins, Christian. Via Instagram verklapt het Danse Kongehus wat we kunnen verwachten:

De Run vindt dit jaar weer plaats op Tweede Pinksterdag, maandag 20 mei, en trekt door vijf verschillende steden. Zo begint de Royal Run met koning Frederik die (hoe toepasselijk) in Fredericia een sprintje zal trekken. Hij zal zich vervolgens ook nog in ’t zweet werken in Aarhus en Kopenhagen/Frederiksberg. Koningin Mary zal op haar beurt aan de start verschijnen in Kalundborg.

Prins Christian krijgt volgens de officiële aankondiging dit jaar een ‘nog grotere rol’: het lijkt er namelijk op dat hij bij de komende Royal Run voor het eerst solo in de startblokken zal staan. Het is niet de eerste keer dat de prins meedoet aan de grote race, maar voorgaande jaren had hij nog wel z’n ouders bij zich. Tja, kleine prinsjes worden groot, en moeten toch echt leren om op eigen benen te staan…of uh, rennen, pardon.

Bron: Instagram @DetDanskeKongehus | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws