Gravin Serena van Snowdon laat koninklijke privécollectie veilen

Van prinses Margaret tot koning Boudewijn: er passeert heel wat bijzonders de revue.

Heb je altijd al een stukje royal geschiedenis in handen willen hebben? Dan zit je nu gebakken bij het Britse veilinghuis Dreweatts. Zij hebben namelijk de eer om bijna 200 stukken uit de privécollectie van Serena Armstrong-Jones, de ex-schoondochter van wijlen prinses Margaret, te verkopen.

Wie zijn de Snowdons?

De naam Armstrong-Jones komt je ongetwijfeld bekend voor. David Armstrong-Jones, de tweede graaf van Snowdon, is namelijk het directe neefje van wijlen Queen Elizabeth als zoon van prinses Margaret en graaf Antony Armstrong-Jones. David stapte in 1993 in het huwelijksbootje met zijn Serena, maar in 2020 bevestigde het paar dat zij een punt achter hun huwelijk hadden gezet.

Door de jaren heen hebben zij echter een imposante verzameling koninklijke kunstwerken, royal erfstukken, en bijzondere meubels verzameld. Hiervan gaan nu maar liefst 174 stukken uit de privécollectie van gravin Serena onder de hamer, heeft het veilinghuis Dreweatts onthuld. Van meubelstukken tot rijlaarzen en van Kensington Palace tot het Belgische hof, er passeren heel wat bijzondere items de revue.

Koninklijk

Eén van de pronkstukjes is bijvoorbeeld deze houtskool-schets van de Belgische kunstenaar Rik Wouters met de naam Rue d’Amsterdam. Dit kunstwerk was een gift van niemand minder dan Belgische koning Boudewijn en koningin Fabiola aan H.K.H. prinses Margaret toen het Belgische paar Londen bezocht in 1963.

Rik Wouters schets Rue d'Amsterdam, gift aan prinses Margaret van koning Boudewijn en koningin Fabiola.
Beeld: © Dreweatts

Ook worden er een paar rijlaarzen van Margaret geveild. Royalty watchers én kijkers van The Crown weten natuurlijk dat de prinses en haar zus beiden dol waren op de paardensport, en zelf ook bevlogen ruiters waren.

Het zal je dan ook niet verbazen dat Margaret een set rijlaarzen bezat van hofleverancier Maxwell of London. Deze vallen nu onder de privécollectie van Countess Serena, en kúnnen binnenkort dus van jou zijn. Lot 4 bestaat namelijk uit een set authentieke rijlaarzen met laarzenspanners die voorzien zijn van het stempel ‘H.R.H Princess Margaret‘, een collectie rijzweepjes, en een set leren draagtassen met meer accessoires.

Rijlaarzen van prinses Margaret.
Beeld: © Dreweatts

Interieur

Ook gaan er verschillende vorstelijke meubelstukken onder de hamer. Mocht je nog op zoek zijn naar een vintage tafel: onder de collectie bevindt zich ook een achttiende-eeuwse tafel van maker Henry Hill, die van binnen gelabeld is met de tekst ‘Pembroke Table Kensington Palace 1967′. Daarnaast kun je bieden op een uniek krukje dat eveneens gebruikt is in het privé-appartement van Serena’s voormalig schoonmoeder te Kensington Palace.

Veiling

Mocht je nu zelf wel oren hebben naar zo’n stukje historie in huis, dan kun je nu al bieden via de website van Dreweatts. Op 7, 8, en 9 april kun je langsgaan in Berkshire om zelf een kijkje te nemen bij de collectie, en op 9 april vindt de veiling plaats.

Of je nu zoekt naar een set exquise Riesling-wijnen, nieuwe meubels, of unieke kunst voor aan de muur: tussen de 174 lots zit ongetwijfeld iets naar je smaak.

Bron: Dreweatts | Headerbeeld: NL Beeld

Laatste nieuws