Royal Yachts: koninklijk cruisen in stijl

Links en rechts worden de royal yachts vaarklaar gemaakt: lekker 'entre nous' koninklijk cruisen in stijl, wie van de we...

Links en rechts worden de royal yachts vaarklaar gemaakt: lekker 'entre nous' koninklijk cruisen in stijl, wie van de wet-set dobbert waar en op wat?

Een beetje zelfrespecterend koningshuis beschikt over een leuk schip, bij voorkeur op kosten van de staat, om 's zomers de eigen kust en andermans territoriale wateren mee onveilig te maken. Of het nu gaat om de Osprey speedboot van Zijne Majesteit of het lieve vintage jacht van de Grimaldi's, het is een dure hobby om tiaraloos te kunnen zonnen, zonder zelf het dek te moeten zwabberen. Team Oranje is met de Groene Draeck alleen in kosten een serieuze speler, maar doet in ieder geval wel mee. Geen royal yacht hebben is namelijk ook weer zo wat, vraag maar aan de Queen…

De Deense Dannebrog

© Kongehuset.dk © Kongehuset.dk

De Dannebrog (1932) is het achtste royal yacht sinds 1650, want de Denen zijn nu eenmaal een zeevarend volk. Aan boord staat nog veel meubilair van zijn voorganger, een schoepenboot die ook Dannebrog heette. Koningin Margrethe en prins Henrik hebben er elk hun eigen suites en kantoren, er is een dinersalon en aan boord zijn 52 man om hen op hun wenken te bedienen.

Alle voordelen van thuis

© Kongehuset.dk © Kongehuset.dk

Het schip is 78 x 10, heeft een diepgang van bijna vier meter en een masthoogte van 23 meter. Margrethe gebruikt de Dannebrog als varend paleis, voor de festiviteiten rond de 70ste verjaardag van koning Carl Gustaf van Zweden liet ze zich bijvoorbeeld naar Stockholm varen. Dat is volgens haar veel relaxter dan vliegen en bovendien slaapt Hare Majesteit graag in haar eigen bed.

Royal familieschip Royal yachts frederik denemarken 5 jaar Zuma Press

De hele Deense koninklijke familie is dol op het schip. Hier zie je kroonprins Frederik op zijn vijfde op de Dannebrog, met een buitengewoon onfortuinlijk schattig pagekopje, bij de railing wachten op zijn moeder. Zijn snoetje lichtte op toen Margrethe in beeld kwam.

Multifunctionele schuit Royal yacht Dannebrog 2

Heel grappig is dat als het jacht op zee is, de koningin ook dapper meedoet aan surveilleren en eventuele reddingsacties. In oorlogstijd kan het bovendien dienen als varend hospitaal, heel multifunctioneel, dus.

Drijvend eiland: de Dubai

© YachtsInternational.com © YachtsInternational.com

De Dubai is het persoonlijke superyacht van sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, de vorst van Dubai en tegelijk premier van de Verenigde Arabische Emiraten. Het is een drijvend eiland van 162 meter lang en het op twee na grootste jacht ter wereld. Ze moet de Azzam van Sjeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan, president van de VAE en de Eclipse van Roman Abramovich nog boven zich duiden.

Het trappenhuis van de Dubai

© YachtsInternational.com © YachtsInternational.com

De crew inbegrepen is er ruimte voor 115 mensen aan boord, alleen al de inrichting kostte 358 miljoen euro.

Luxe salons

© YachtsInternational.com © YachtsInternational.com

Denk bij de inrichting aan gouden kranen, marmeren megabaden en uiteraard een helikopterdek. Maar ook een salon die meer aan lounge doet denken dan aan een knusse woonkamer.

Hoe groot is te groot?

© MarineVesselTraffic.com © MarineVesselTraffic.com

Beetje pijnlijk is wel dat de Dubai zo groot is dat ie sommige havens niet in kan. Het schip ligt dan bijvoorbeeld mokkend ver voor de kust van St. Tropez ten anker terwijl de vorstelijke gasten met in vergelijking bovenmatig kleine tenders aan wal worden gebracht, #awkward. Het pronkt zo wat lastig, onder de megarijken, al helpt het megajacht gebruiken als projectiescherm wel om toch een beetje op te vallen (je moet wat…).

Haakon en de Norge Royal Yacht Norge

Al sinds 1650 bezitten Noorse koningen hun eigen koninklijke schip. De eerste heette Sophia Amalia, die werd gevolgd door de Elephanten, Heimdal, Stjernen I + II, de Norge en de Horten: de laatste drie zijn nog altijd in de running. Koning Harald geeft de voorkeur aan de Norge uit 1936: 80 bij 11,6 meter, een vintage beauty die sinds 1948 in gebruik is door de koninklijke familie. In 1985 brandde het tijdens een bezoek aan de werf grotendeels uit, maar werd toch weer helemaal opgelapt, omdat ze er zo dol op zijn. Het was aan boord van de Norge, in het mooiste fjord dat hij kon bedenken, dat kroonprins Haakon Mette-Marit er in 2000 van wist te overtuigen dat het echt een heel goed idee zou zijn om samen verder te gaan.

Royal versleten charme

© John Phillips / Getty Images © John Phillips / Getty Images

Koning Harald vaart met de Norge van mei tot september, met een crew van 54 man. Het is geen overdreven luxe jacht, eerder vintage chic, met licht versleten charme. Net als Margrethe van Denemarken gebruikt Harald het schip ook als vervoer en verblijfplaats. Zo voer hij ermee naar de D-Day herdenking in 2004 en gebruikte hij het voor een staatsbezoek aan Ierland. Voor het huwelijk van kroonprinses Victoria van Zweden legde hij aan in Stockholm (?). In 2007 cruiste de Norge samen met de Dannebrog langs zuid-Noorwegen: koningin Sonja van Noorwegen en koningin Margrethe van Denemarken zijn royal BFF's.

Caroline cruiset op de Pacha III

© Monaco Classic Week / IPA  © Monaco Classic Week / IPA

De Pacha III (1936) is het privéjacht van prinses Caroline van Hannover en Monaco. Pacha is een samentrekking van de namen van haar kinderen Pierre, Andrea en Charlotte. Hun vader Stefano Casiraghi kocht het schip in 1990, kort voor hij zelf verongelukte met een speedboot. Met 36 x 5.85 is het geen heel groot schip, al biedt het ruimte genoeg voor de prinses en haar steeds verder uitbreidende familie. Vanaf eind mei tot begin september is Hare Doorluchtige Hoogheid, hier beeldig maritiem gestyled, vaak aan boord. Ze vaart met de Pacha III voor de kust van Sardinië en Ibiza, maar ook voor die van Italië: naast een crew van zeven is er ruimte voor negen gasten.

Bon voyage, Brittania…

Het Verenigd Koninkrijk versleet sinds 1660 83 koninklijke schepen: Charles II had er 25, maar hij wás dan ook een koning die het graag breed liet hangen. Het meest recente royal yacht was de Britannia waar koningin Elizabeth van 1954 tot 1997 vele gelukkige dagen op doorbracht. In de documentaire ter ere van haar 90ste verjaardag was te zien hoe haar kinderen van een trap een alternatieve waterglijbaan maakte (in het filmpje glijdt prins Philip er gekleed vanaf) en hoe ze er als jonge vrouw op danste. De Britannia stond voor een beetje vrijheid en ongedwongenheid die ze in Buckingham Palace niet heeft. Het officiële afscheid van het jacht was voor zover bekend het enige moment waarop de altijd beheerst en onderkoelde Queen een traantje liet. Brittanica is tegenwoordig een museumschip in de historische Leith haven van Edinburgh. Er zijn geen plannen voor een nieuw Brits royal yacht: nieuwe, soberdere royal tijden staan het niet toe.

Laatste nieuws