Dit is Jazmin Grace Grimaldi

Even voorstellen, dit is Jazmin Grace Grimaldi (23), de oudste dochter van prins Albert van Monaco. Die voor hij vorst w...

Even voorstellen, dit is Jazmin Grace Grimaldi (23), de oudste dochter van prins Albert van Monaco. Die voor hij vorst werd de bloemetjes buitengewoon buitenzette. En dat bleef niet zonder gevolgen. Hij heeft twee buitenechtelijke kinderen: Alexandre (11) met Nicole Coste. En Jazmin Grace, geboren uit zijn relatie met Amerikaanse Tamara Rotolo. Aangezien in Monaco niet eens een wettig geboren prinsesje troonopvolger kan zijn, laat staan een buitenechtelijke dochter, heeft Jazmin Grace staatkundig gezien altijd aan de zijlijn gestaan. Opa Rainier was bovendien niet dol op schandalen, zodat het even duurde voor er sprake was van fatsoenlijk contact tussen Jazmin en haar vader.

1993: dochter én DNA-test

Tamara Rotolo en prins Albert in de zomer van 1991 © Dagospia.com Tamara Rotolo en prins Albert in de zomer van 1991 © Dagospia.com

Prins Albert leerde Tamara Rotolo kennen in 1991, tijdens een vakantie aan de Côte d’Azur. Hij spotte de serveerster bij een tennistoernooi en nodigde haar uit voor een feestje. Er kwam een vakantieliefde uit voort, die eindigde toen Rotola hem vanuit Amerika liet weten dat ze zwanger was. Albert verbrak het contact, Tamara forceerde de vaderschapskwestie in 1993 toen de prins Wyoming bezocht. Daar confronteerde ze hem met zijn toen 17 maanden oude dochter en een gerechtelijk bevel om een DNA-test te laten uitvoeren. De prins stribbelde niet tegen en betaalde bovendien met terugwerkende kracht onmiddellijk alimentatie voor Jazmin.

Welkom in het Grimaldi paleis

Grace Jazmin woont in New York © Andrew H. Walker / Getty Images Grace Jazmin woont in New York © Andrew H. Walker / Getty Images

Toen Jazmin elf was werd het contact meer dan een maandelijkse cheque. Prins Rainier was destijds tachtig en kwakkelde met zijn gezondheid, zodat Albert meer officiële taken ging overnemen. Hij zag daarbij meteen zijn kans waar om de buitenechtelijke dochter binnen het paleis te krijgen. Rainier, aanzienlijk milder dan tien jaar eerder, had geen bezwaar meer. Jazmin werd uitgenodigd in Monaco, ontmoette haar opa en bouwde een relatie met Albert op. “De hele familie was heel lief voor me,” zegt ze. “Ik was onder de indruk, maar voelde me ook heel welkom.”

Jazmin Grace en prins Albert

Drie jaar later erkende Albert Jazmin officieel, tot haar grote vreugde. “Mijn moeder heeft nooit geheimzinnig gedaan over wie mijn vader was,” zegt ze. “En er was ook wel een soort contact, maar niet zoals ik dat wilde. Het ging me helemaal niet om zijn titel, ik wilde gewoon mijn vader leren kennen en ik wilde dat hij mij leerde kennen. In die eerste jaren heb ik hem echt gemist, hij was iemand die ik vooral van foto’s in tijdschriften kende. Het is geweldig dat we alsnog iets hebben kunnen opbouwen. Sindsdien hebben we een fantastische relatie.” In 2012 bezocht ze samen met Albert en Charlene de Princess Grace Awards in New York, wat een ‘persoonlijk hoogtepunt’ voor Jazmin was.

Close met nichtje Camille

 

 

Cousin love #lovelovelove

 

Een foto die is geplaatst door Cendriella (@camillelachowski) op

Albert is duidelijk over de positie van zijn buitenechtelijke zoon en dochter. “Ik zorg financieel voor Alexandre en Jazmin Grace,” zei hij tegen Larry King. “En ze behoren gewoon tot mijn erfgenamen.” Voor zijn oudste dochter lijkt het bijna nog belangrijker om er gewoon bij te horen. Zo is ze goed bevriend met haar nichtjes Pauline en Camille, de dochters van Stephanie. En heeft ze in Monaco ook al kennis gemaakt met Gabriella en Jacques, de tweeling van prins Albert en prinses Charlene. Van enige afgunst op hun titels lijkt geen sprake. “Ik kan niet wachten om een zus voor hen te zijn en hen op te zien groeien,” zegt Jazmin Grace in Harper’s Bazaar. “Ze hebben prachtige grote blauwe ogen en gedragen zich al keurig.”

In de voetsporen van Grace?

Jazmin Grace groeide op in Orange County, Californië, zong in het schoolkoor en is slim genoeg om het overal tot erestudent te schoppen. Tegenwoordig woont ze in New York. Daar studeerde ze tot vorig jaar aan de universiteit van Fordham. Met haar ongetwijfeld riante toelage – prins Alberts privébezittingen worden geschat op ongeveer een miljard euro – financiert ze het Jazmin Fonds. Deze stichting helpt gehandicapte kinderen rond Fiji. Jazmin Grace treedt in de New Yorkse clubscène op met de zang- en cabaretact ‘Fall in love with Jaz’. Met dank aan oma Grace. “Ik voelde zo’n connectie met haar in ‘High Society’,” zegt Jazmin. “Het was voor het eerst dat ik besefte dat ik een band met haar had. Ik ben dol op acteren, zingen en dansen. Toen ik haar in die film zag, was dat een echt kippenvelmoment voor me. Wat ik nu doe, heeft deels met haar te maken.”

Jazmin Grace met nichtje Pauline

 

Sunday walk et Central Park @jazzygrace4 Een foto die is geplaatst door Pauline Ducruet (@paulinedcrt) op

Nog even dit

Pikant detail: buitenechtelijke kinderen zijn niets bijzonders in Monaco. De laatste honderd jaar heeft in elke Grimaldi-generatie wel iemand een buitenechtelijke zoon of dochter erkend. Die soms zelfs via een omweg voor opvolging zorgden. Zoals prinses Charlotte, de oma van prins Albert. Zij kwam ter wereld als buitenechtelijke dochter, maar werd geadopteerd door haar eigen vader, prins Louis. Ze trouwde met Pierre, graaf van Polignac en kreeg prins Rainier III, die 56 jaar lang de vorst van Monaco was.

Laatste nieuws