Oh? Zóveel jaar ouder lijk je daadwerkelijk met grijs haar

Grijs is hotter dan hot!

Schatten mensen je écht ouder in wanneer je met je grijze lokken ten tonele verschijnt?

Journalist Wies Verbeek ging op onderzoek uit en met haar documentaire (ze maakte 'm samen met Martine Berendsen) bespreekt ze de vooroordelen die 'grijs haar' met zich meebrengt. Want kloppen die eigenlijk wel? Wordt grijs haar geassocieerd met 'oud worden en oud zijn'? En word je er inderdaad minder aantrekkelijk van? Of praten we ons dat alleen maar aan?

In de documentaire De reis naar grijs wordt één vooroordeel in ieder geval ontkracht: dat mensen je veel ouder inschatten als je grijze lokken hebt. “Ik dacht dat je met grijs haar wel zeker vijf tot zes jaar ouder wordt geschat dan je daadwerkelijke leeftijd, maar dat blijkt dus niet zo te zijn”, zo vertelt Wies. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat mensen met grijze lokken gemiddeld maar drie jaar ouder worden geschat.

En dat is niet alles: de gedachte dat mannen vrouwen met grijs haar minder aantrekkelijk vinden, blijkt in de praktijk ook niet te kloppen. Absoluut niet het belangrijkste (!!), maar toch leuk om te weten: “Wij vrouwen hebben gewoon een heel ander denkbeeld van wat mannen van ons vinden. Mannen kijken daar helemaal niet naar, ook al zeggen ze soms van wel. In werkelijkheid vinden ze vrouwen met grijs haar even aantrekkelijk, zo blijkt,” vertelt Wies. Zo schreef ze zich in op een datingsite met eerst een foto met blond haar en daarna eentje met gefotoshopt grijs haar. Eindresultaat? Op beide profielen kreeg ze evenveel reacties.

“Vrouwen zijn zo blij met hun grijze haar, dat ik toch wel meer geneigd ben om het ook maar te laten groeien. En wat die keuze ook makkelijk maakt, is dat ik erachter kwam dat vrouwen die hun grijze haar verven, om de drie weken bij de kapper zitten. Toen ik dat hoorde, dacht ik: jeetje, als het zó vaak moet, dan ga ik het misschien ook maar gewoon grijs laten worden.” Nieuwsgierig naar De reis naar grijs? Op Wies’ website BLOW.nl (’n Beetje Leuk Ouder Worden) kun je de de hele documentaire bekijken.

Bron: Margriet, BLOW | Beeld: iStock

Laatste nieuws