Myrthe de Groot is ‘een vrouw met een mannenbedrijf in een mannensector’… en ruling it!

Myrthe de Groot, 33 jaar, is eigenaar van Actief.nl, dat aspirant beleggers (juist ook vrouwen) helpt de eerste stappen te zetten met (succesvol) beleggen in vastgoed.

Een ‘mannenbedrijf’ in een ‘mannensector’. Bestaat dat eigenlijk nog? Wellicht niet zo zwart wit als vroeger vaker het geval was, maar er is zeker nog sprake van bedrijfstakken die van oudsher door mannen gedomineerd worden en waar ook nu nog relatief weinig vrouwen actief zijn. Dat hoeft niet per se erg te zijn, want het is lang niet altijd zo dat er ook geen vrouwen welkom zijn. Maar áls er dan eens een vrouw opstaat met de expertise én het lef daar een grote in te worden, dan is dat wel extra inspirerend! En ook nog eens als zij het tot haar persoonlijke missie heeft gemaakt om nog meer vrouwen te motiveren datzelfde te doen.

Myrthe de Groot, 33 jaar, is eigenaar van actief.nl, dat aspirant beleggers (juist ook vrouwen) helpt de eerste stappen te zetten met (succesvol) beleggen in vastgoed. En zij doet speciaal voor ons een boekje open over die mannenwereld… “Mijn naam is Myrthe de Groot, geboren en getogen Emmense en ik heb een vastgoedbedrijf. En bijna altijd als ik dat zeg, zegt mijn gesprekspartner: “Echt?” en dan ga ik er gemakshalve maar vanuit dat ze het raar vinden dat ik uit Emmen kom in plaats van dat ze verbaasd zijn dat ik een vastgoedbedrijf heb. En tot op zekere hoogte snap ik dat ook wel want ‘vastgoedland’ wordt nog steeds gedomineerd door witte, oudere, grijze mannen en tja… dat ben ik niet.

Ik word ook steevast ‘het meisje van Actief’ genoemd (terwijl ik gewoon een naam heb 😉 en het gebeurt me nog regelmatig dat ik koffie neerzet bij iemand die voor het eerst een afspraak met me heeft en dat diegene dan zegt: “Top, bedankt. Ik heb een afspraak met de eigenaar, wanneer komt hij?”

Zo kan ik oneindig doorgaan met voorbeelden geven en dan heb ik het nog niet eens over alle dubbelzinnige opmerkingen, ongenuanceerde appjes en foto’s waar ik (en ik denk geen enkele andere vrouw) helemaaaaaal niet op zit te wachten via Instagram.

Maar dat gezegd hebbende haal ik ook heel veel voordeel uit het feit dat ik een vrouw in een mannenwereld ben. Zo gaan mannen bij mij nooit met gestrekt been een onderhandeling in omdat ze, denk ik, bang zijn dat ik ga huilen en ik zie regelmatig een interne tweestrijd als ze iets eigenlijk te duur vinden, maar te trots zijn om dat toe te geven aan ‘een meisje’.

Daarnaast werkt mijn bedrijf Actief.nl denk ik juist goed omdat ik een vrouw ben en een groot deel van mijn team ook uit vrouwen bestaat. Bij Actief kun je als vastgoedbelegger of vastgoedbelegger in spé lid worden van ons netwerk en wij staan onze leden vervolgens bij met vastgoedcoaching, trainingen, dienstverlening en meer. Allemaal dingen waarbij ik in de praktijk merk dat beleggers het fijn vinden dat ze geholpen worden door een vrouw. Dat voelt op de één of andere manier misschien toch veiliger en minder ‘ego-driven’. Wat dan wel weer een beetje jammer is, is dat onze vrouwelijke vastgoedcoaches veel vaker vragen moeten beantwoorden als: “Hoe weet jij zoveel over vastgoed?”, “Hoe oud ben je”, “Waarom zou jij een goeie coach voor mij zijn?” dan onze mannelijke coaches. Maar ik vind die onderschatting zelf juist heel motiverend en probeer dat ook over te brengen op mijn team. Als je namelijk met 10-0 achterstand begint, krijg je 10 keer de kans om iemand te verbazen en als dat gebeurt, kun je niet meer stuk.

Inmiddels is ongeveer de helft van de leden van Actief vrouw, dat betekent dus dat er op dit moment alleen al bij ons zo’n 1000 vrouwen zijn die vastgoedbelegger zijn of willen worden en daar word ik zo gelukkig van! Dat betekent dat ik over een paar jaar niet meer de enige vrouw ben tussen alle grijze pakken op een vastgoedborrel en dat makelaars en notarissen misschien niet meer verbaasd zijn dat ik zelf ook vastgoed kan kopen (nog een klein zijsprongetje: ik koop het meeste vastgoed samen met mijn vriend en het maakt niet uit of alle communicatie via mij is verlopen, ik de onderhandelingen heb gedaan en de deal heb gesloten: de ‘officiële’ mails en stukken zijn áltijd eerst gericht aan mijn vriend en daarna pas aan mij. #irritant).

Oftewel: vrouwen kunnen net zo goed, al dan niet beter, beleggen in vastgoed maar we kunnen nog wel wat versterking gebruiken in vastgoedland. Dus wil jij:

  • Zelf bepalen hoe en hoeveel pensioen je opbouwt? (Pensioenfondsen beleggen ook in vastgoed, dus kun je het net zo goed zelf doen)
  • Passief inkomen genereren?
  • Op twee manieren geld verdienen met één belegging (in de vorm van direct rendement: huur en indirect rendement: waardestijging)?
  • Minder vermogensbelasting betalen (omdat het geld dat je hebt belegd niet meer op de bank staat)?
  • Een behoorlijk zekere belegging doen (vastgoed is amper gevoelig voor inflatie in tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen)?

Kom dan team ‘vrouwen in het vastgoed’ versterken zodat wij straks de enige man op de vastgoedborrel raar kunnen gaan aankijken….”

Meer leren over beleggen in vastgoed? Volg Myrthe op Instagram (@myrthe.de.groot) of check Actief.nl voor de mogelijkheden van ondersteuning bij jouw eerste stappen!

Bron: Myrthe de Groot

Laatste nieuws