Wat is nou écht beter voor je: wandelen of hardlopen?

Kun je beter 10.000 stappen zetten of een rondje rennen?

Iedere dag een ommetje maken óf een paar keer per week de hardloopschoenen aantrekken: de een sluit het ander niet uit, maar wat is het effectiefst voor je gezondheid?

Dagelijkse beweging

First things first: elke vorm van beweging wordt natuurlijk aangemoedigd. Of je nu dagelijks de 10.000 stappen wil halen of elke week vijf of tien kilometer rent, het helpt je om in vorm te blijven. Volgens de Gezondheidsraad zouden volwassenen wekelijks 2,5 uur matig intensief moeten bewegen. Denk hierbij aan wandelen of rustig fietsen. Daarbovenop zouden ze minstens twee keer in de week spier- en botversterkende activiteiten moeten doen. Wandelen en een rondje joggen helpen je dus beide om die wekelijkse doelen te behalen.

Wandelen: de voordelen

De voordelen van wandelen zijn eindeloos. Niet alleen zorgt het ervoor dat je in vorm blijft, ook is het goed voor je mentale gesteldheid. Door een dagelijkse dosis frisse lucht kun je je gedachten even op nul zetten. Zo vermindert het stress en angstgevoelens. Maar ook voor je fysieke gezondheid is voldoende wandelen een must.

Hoewel wandelen langzamer is dan hardlopen, verbrand je er nog steeds calorieën mee. Deze cardiovasculaire training is niet alleen goed voor het hart en de longen, maar je versterkt er ook de belangrijkste spieren van je benen mee. Tevens zorgt het voor een gezonde botdichtheid. Hier hoef je overigens geen uren voor over de heide of door de bossen te dwalen. Een dagelijkse wandeling van twintig minuten is al voldoende om gezond te blijven.

Nu mateloos populair: de app ‘Ommetje’ van de Hersenstichting. Daarmee neem je het op tegen vrienden, familie en collega’s, wat het makkelijker maakt om echt dagelijks de deur uit te gaan.

Hardlopen: de voordelen

Heb jij je pijlen gericht op een paar keer per week hardlopen? Ook dat werpt zijn vruchten af voor je gezondheid. Hardlopen zorgt voor een betere conditie en versterkt en verstevigt je benen, buik en billen. Ook zorgt het voor sterkere botten. Daarnaast geeft het je ook een goed gevoel als je een rondje hebt gerend, de welbekende ‘runner’s high’. Onderzoek toont aan dat drie keer per week een half uur hardlopen na enkele maanden kan zorgen voor een beter humeur en kan helpen tegen depressieve gedachten. Ben je een beginner? Dan klinkt drie keer in de week misschien veel, maar het is echt niet erg om af en toe te wandelen tussendoor. Want dat heeft ook al z'n voordelen, zagen we net.

En voor de verbranding?

Oké, zowel wandelen als hardlopen is dus goed voor de gezondheid. Maar als het je puur gaat om wat kilo's verliezen, kun je beter je hardloopschoenen uit de kast trekken. Met langzaam joggen verbrand je namelijk al 550 calorieën per uur, met een flink tempo zelfs 780 calorieën. Ter vergelijking: met een uurtje flink doorstappen verbrand je 300 calorieën.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws