Zeven regels waar datende royals zich aan moeten houden

Ook prille liefde moet volgens het protocol verlopen.

Van de daken schreeuwen dat je verliefd bent of kleffe selfies nemen: het zit er niet in voor datende royals. Zó moet een koninklijke verkering volgens het boekje verlopen.

1. Houd je dates geheim

Relaties dienen zo lang mogelijk geheim te worden gehouden. Ideaal gezien komt de nieuwe vlam van een royal pas aan het licht als de verloving al voor de hand ligt. Zo toerde Máxima anoniem door het land, kwam Kate nooit tegelijk op een feestje aan als prins William en had prins Harry undercover afspraakjes met Meghan in de supermarkt. Foto's (laten) maken of de pers te woord staan is al helemaal uit den boze.

2. Niet kussen in het openbaar

Een handje vasthouden kan nog net, maar kussen in het openbaar is niet de bedoeling bij koninklijke tortelduifjes. Een regel die ongetwijfeld ook te maken heeft met bovengenoemd punt. Al heeft vooral prins Harry dit voorschrift meerdere keren aan zijn laars gelapt.

3. Ontmoet de schoonfamilie niet zonder voorbereiding

Begint het serieus te worden? Dan moet de desbetreffende vriend/vriendin voorgesteld worden aan (en goedgekeurd worden door) de royal schoonfamilie. Dat kan niet zonder grondige voorbereidingen. Aanspreekvormen, kniksjes en tafelmanieren: sla geen hoofdstuk van de koninklijke etiquette over.

4. Leer de taal

Oké, deze was natuurlijk vooral van toepassing op koningin Máxima en prins Claus. De Argentijnse vriendin van de kroonprins nam dit advies destijds bloedserieus en was binnen de kortste keren de Nederlandse taal machtig.

5. Pas je kledingstijl aan

Uiteraard is het niet de bedoeling dat je op de kiek gezet wordt, maar stel dat het wel gebeurt? Dan kun je er maar beter op je paasbest uitzien en alvast een blik hebben geworpen op het koninklijk kledingprotocol. Geen korte rokken of gescheurde jeans meer, anders blijft het je de rest van je leven als royal achtervolgen.

6. Laat de verloving goedkeuren

Wanneer de dates uitgroeien tot een serieuze relatie en er een aanzoek wordt gedaan, moet de zittende monarch eerst toestemming verlenen voor het huwelijk. De verloving moet vervolgens officieel worden aangekondigd voordat je aan het wedding plannen slaat. En ook daarbij krijgt het kersverse koppel niet alle vrijheid.

7. Doe een kennismakingstoer

Schoonfamilie weten te overtuigen? Check. Dan nu de rest van het land nog. Als er een bruiloft in het verschiet ligt, is het van groot belang om het volk kennis te laten maken met de toekomstige royal. Zo gingen Willem-Alexander en Máxima twintig jaar geleden iedere provincie af, als een soort voorstelrondje voor de latere prinses en koningin. En natuurlijk voor de partner zelf de uitgelezen kans om flink te oefenen met zwaaien, handjes schudden en de pers vriendelijk te woord te staan.

Willem-Alexander en Máxima kort na hun verloving in 2001. Beeld: Brunopress.

Bron: JAN Magazine | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws