Hoe goed kennen koningin Máxima en hertogin Kate elkaar eigenlijk?

De Britse pers noemt de elf jaar oudere Máxima een 'voorbeeld' voor toekomstige koningin Kate.

We weten dat koningin Máxima en hertogin Kate elkaar meerdere keren hebben ontmoet, maar blijft het bij beleefd babbelen of is er sprake van een koninklijke vriendschap?

Take note, Kate

“Kate Middleton, even opletten”, schreef de Britse pers tien jaar geleden, toen de hertogin van Cambridge met prins William trouwde en zich bij de royal family voegde. “Ze hoeft alleen maar naar prinses Máxima te kijken voor een goed voorbeeld van hoe je de lastige overgang van burgermeisje naar royal maakt. […] Prinses Máxima heeft het Huis van Oranje dichter bij de mensen gebracht. Ze is inmiddels de meest populaire Nederlandse royal, waarmee ze haar echtgenoot en koningin Beatrix verslaat”, zo klonk het advies voor de kersverse koninklijke bruid.

Zelf is hertogin Kate inmiddels ook één van de meest geliefde Britse royals, maar of dat door het voorbeeld van Máxima komt? De twee lijken in ieder geval goed met elkaar overweg te kunnen, al hebben ze niet veel openbare momentjes samen gehad.

Koningin en toekomstig koningin

Kate en Máx zaten naast elkaar tijdens Rembrance Day 2015 (foto boven) en troffen elkaar later bij een solobezoek van Kate in 2016, een staatsbezoek in 2018, een ceremonie in Windsor in 2019 en Royal Ascot datzelfde jaar. Hier knopen Willem-Alexander en Máxima – verscholen achter haar hoed, maar ze is 't echt – een gesprekje aan met de Cambridge'jes:

De Oranjes en de Cambridges bij Royal Ascot 2019. Beeld: BrunoPress

En, met iets vrolijkere blik, naast elkaar toen koning Willem-Alexander door Queen Elizabeth werd geïnstalleerd in de Orde van de Kousenband, samen met koning Felipe van Spanje:

Het lijkt bij een handjevol formele gelegenheden te blijven, waar we bovendien weinig vanaf weten. Naar verluidt hebben de twee een goede, maar vooral professionele band. Hertogin Kate zou heus weleens kijken naar hoe de elf jaar oudere Máxima het doet – ook moeder van drie kinderen, ook geroemd om haar charme en haar stijl, en bovendien een koningin die heel wat harten heeft weten te veroveren. Niet gek dus dat Kate zo nu en dan een trucje kopieert. Waar Máxima het volk wist te verrassen door razendsnel Nederlands te leren, maakte Kate indruk in Wales door het Welshe nationale volkslied te zingen. Dat is natuurlijk een minder grote uitdaging dan een héél nieuwe taal leren beheersen, maar met liedteksten als 'ei gwrol ryfelwyr, gwladgarwyr tra mad' vinden we het toch een mooie prestatie van Kate.

Hertogin Kate bij het Mauritshuis in Den Haag, 2016. Beeld: BrunoPress.

Wie weet spreken de twee royal ladies elkaar achter de schermen nog weleens, even sparren in de groepsapp van de (toekomstige) koninginnen van Europa… Moet toch fijn zijn, een soort beroepsvereniging?

Lees ook:

Royal bezoek: prins Harry komt volgend jaar waarschijnlijk naar Nederland

Dit zijn de beste vriendinnen van Beatrix en Máxima

5 Royal BFF's: 'Wat ik nu toch heb meegemaakt!'

Bron: Mirror, Vanity Faire, PS, SFGate | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws