Absurd: uitvaartplannen Queen Elizabeth uitgelekt

Daar willen we liever nog niet aan denken.

Met haar 95 jaar is Queen Elizabeth nog zo kwiek as ever. Wij moeten er dan ook niet aan denken dat ze er straks niet meer is, maar het Britse Koninklijk Huis is op alles voorbereid. Haar uitvaart is dan ook al tot in detail uitgewerkt. Helaas liggen die geheime plannen nu op straat.

Strakke planning

In de geheime plannen voor het overlijden van de Queen, die de naam Operation London Bridge kregen, staan onder andere details over wie er als eerste op de hoogte worden gebracht, welke veiligheidsmaatregelen er worden genomen en hoe de begrafenis eruit moet komen te zien. Website Politico kreeg de plannen in handen en besloot eens flink uit de doeken te doen wat er allemaal op de planning staat als koningin Elizabeth komt te overlijden. “Van het alledaagse tot het absurde”, vat Politico de uitvaartplannen kort samen.

De Britten houden er een strak schema op na. Uit Operation London Bridge blijkt dat de premier door de hoogste hofbediende van Buckingham Palace van het nieuws op de hoogte gebracht zal worden. Daarna hangen regeringsgebouwen de vlag binnen tien minuten halfstok. Mocht er toevallig een parlementszitting zijn, dan wordt die gelijk geschorst. De website van het Koninklijk Huis gaat op zwart, met slechts een korte mededeling over het overlijden van de Queen – net als eerder dit jaar bij de dood van haar man Philip. Om 18.00 uur op de dag van het overlijden zal de nieuwe koning het volk toespreken. Tegelijkertijd vindt in de St. Paul's een herdenkingsdienst plaats, waar de premier en kernleden van het kabinet aanwezig zullen zijn. “Die dienst is zo gepland dat het 'spontaan' lijkt”, weet Politico te vertellen.

Uitvaartplannen

Ook de dagen na het overlijden van de Queen zijn tot in detail gepland. Zo moet de kist van Elizabeth op de tweede dag na haar overlijden terugkeren naar Buckingham Palace. Een dag later vertrekt de nieuwe koning, haar zoon Charles, op een tour door het land. Hij begint in Schotland, gaat de volgende dag naar Noord-Ierland en op de zevende dag gaat hij naar Wales. Ondertussen is er in Londen ook genoeg gaande. Daar ligt de koningin drie dagen lang opgebaard in Westminster Palace, waar het publiek 23 uur per dag afscheid van haar kan nemen.

De staatsbegrafenis zal gehouden worden in Westminster Abbey, waarna de Queen wordt bijgezet in de kapel waar ook haar man Philip ligt. Natuurlijk wordt er ook een dag van nationale rouw afgekondigd, deze zal een dag na de uitvaart zijn. Rond het middaguur wordt twee minuten stilte gehouden.

Top secret

Dat het niet de bedoeling is dat Politico deze geheime plannen in handen zou krijgen, moge duidelijk zijn. Het is tevens opvallend dat de website het héle draaiboek heeft weten te bemachtigen. Het is dan ook heel waarschijnlijk dat Politico een hooggeplaatste bron had. Volgens insiders heeft Buckingham Palace al een onderzoek gestart naar wie deze top secret plannen naar buiten heeft gebracht. To be continued

Bron: NOS | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws