Throwback: Queen deelt bijzondere foto uit de oude doos

De foto laat een bijzondere mijlpaal zien.

Koningin Elizabeth heeft tijdens haar periode van rust waarschijnlijk door een hoop fotoboeken gebladerd. Gelukkig mogen wij ook meegenieten en deelt de Royal Collection Trust een heel bijzondere foto van Her Majesty in haar kindertijd, net na een belangrijke mijlpaal in haar leven.

Terug in de tijd

Foto's van vroeger zorgen al voor een hoop nostalgie, maar deze foto van HM neemt je helemaal mee naar een ver verleden. De Royal Collection Trust deelt de foto ter viering van het jubileum van de troonbestijging van koning George VI, de vader van koningin Elizabeth. Het bijzondere kiekje werd in december 1936 gemaakt door Marcus Adams, zo'n vier dagen nadat de nieuwe monarch aan de macht kwam. Omdat er destijds ook al veel vraag was naar foto's van de kersverse koninklijke familie, stonden de gezinsleden paraat voor een knus familiekiekje.

De zwart-witfoto laat een tienjarige prinses Elizabeth zien met haar jongere zus, prinses Margaret, haar moeder, koningin Elizabeth, en haar vader, koning George VI. Prinses Elizabeth herkennen we meteen aan de timide glimlach terwijl ze in de camera staart. Vind jij ook dat de jonge Elizabeth lijkt op prinses Charlotte? Het is een veelgehoorde vergelijking deze week!

De vier Windsors houden elkaar stevig vast – het kiekje moest vooral ook laten zien dat ze een hecht gezinsleven hadden. Nadat de vorige koning, Elizabeths oom Edward, voor een 'schandaalhuwelijk' de troon op had moeten geven, vond het nieuwe koninklijke gezin het maar wát belangrijk om stabiliteit en eensgezindheid uit te stralen.

Op de gevoelige plaat

Wat de foto vooral bijzonder maakt, is dat het gezinsportret genomen werd in een tijd dat de koninklijke familie maar weinig foto's lieten zien. Sterker nog, ze hadden nauwelijks een band met de media. De vraag naar koninklijke beelden was namelijk halverwege de 18e eeuw al groot, maar werd er pas in de 19e eeuw daadwerkelijk naar geluisterd. Het was koningin Victoria die in 1860 een serie foto's besloot vrij te geven, wat zorgde voor een betere relatie tussen de natie en de monarchie.

Tegen de jaren twintig zag de koninklijke familie het belang van fotografie, en nodigde vertrouwde fotografen uit om de royals op de gevoelige plaat te zetten. Bij hun thuis, maar ook op bruiloften en bij kroningen. We kunnen de Royal Family nu niet meer indenken zonder fotografen om zich heen, of zonder eigen Instagramaccount. How times have changed!

Bron: Woman and Home | Beeld: BrunoPress, Instagram @royalcollectiontrust

Laatste nieuws