Máxima en Mathilde: koninklijke hartsvriendinnen en matchende mode-maatjes

De twee blijken een ware inspiratiebron voor elkaar.

Afgelopen week stonden we even raar te kijken toen Belgische koningin Mathilde kwam opdagen in een japon die ons wel héél bekend voorkwam. We zagen ‘m namelijk eerder bij onze eigen koningin Máxima. Maar eigenlijk had het ons niet moeten verbazen, want de twee vorstinnen komen regelmatig matchend voor de dag!

Besties

Máxima en Mathilde kennen elkaar al ruim twintig jaar, van hun tijd in Brussel. Mathilde was destijds net getrouwd met kroonprins Filip, en Máxima verhuisde in die periode van New York naar de Belgische hoofdstad omdat het menens werd met Willem-Alexander. Zoals je begrijpt, was er meteen herkenning over en weer.

Beiden moesten voor hun huwelijk vloeiend Nederlands leren spreken. Het koninklijk protocol grondig onder de knie krijgen. En als werkende carrièrevrouwen wennen aan het idee dat ze voortaan nog uitsluitend in dienst zouden staan van de monarchie, met als voornaamste taak zorgen voor troonopvolgers – en o ja, een niet al te vlotte kroonprins wat losser en charmanter maken.

Inmiddels zijn beiden daar natuurlijk goed in geslaagd, en zijn zowel Máx als Mathilde al jaren de populairste leden van hun respectievelijke koninklijke huizen. Maar dat is niet het enige wat de twee met elkaar delen: ook in de kledingsmaak van de twee vorstinnen zit veel overlap!

Natan

En daarbij kúnnen we natuurlijk niet om het werk van Belgische couturier Natan heen. Het modehuis is al jáááren favoriet bij de buur-konininginnen, en ook dames als groothertogin Maria Teresa en kroonprinses Victoria lopen geregeld in stukken Belgisch design.

Zo deed koningin Mathilde vorig jaar nog enig stof opwaaien toen zij slechts enkele maanden na koningin Máxima bij twee soortgelijke evenementen kwam opdagen in bijna identieke outfits!

Beide vorstinnen kozen bijvoorbeeld voor deze romantische look met fleurige details voor een bezoek aan de Wereldtentoonstelling in Dubai. Máxima ging daar in november 2021 langs…

Beeld: NL Beeld

…en in februari van het daaropvolgende jaar ging ook Mathilde een kijkje nemen bij de Wereldtentoonstelling. In dezelfde japon:

Beeld: NL Beeld

Onze Máx koos bij haar bezoek aan Oman bovendien voor dit groene broekpak van Natan…

Beeld: NL Beeld

…en daarvan bleek Mathilde nog een rood exemplaar meegenomen te hebben naar Dubai.

Beeld: NL Beeld

In gesprek met het AD stelde Josine Droogendijk, royalty-expert en fashionkenner: “Ik zou het geen faux pas willen noemen, want ze ziet er keurig en verzorgd uit: het is ook niet de taak van een koningin om een modepopje te zijn. Er zullen in het Midden-Oosten geen mensen van wakker hebben gelegen, maar fantasieloos is het wel.”

Twins

Overigens lijken de twee soms ook met opzet hun outfits op elkaar af te stemmen. Van een zelfde kleurtje…

Beeld: NL Beeld

…tot matchende modelletjes…

Beeld: NL Beeld

…of gewoon in exact dezelfde print komen opdagen…

Beeld: NL Beeld

…soms vragen we ons af of de twee hun outfits vooraf afstemmen. Even over en weer appen – inclusief spiegelselfies, uiteraard.

Goede buur

Niet alleen de koninginnen kunnen het goed met elkaar vinden, maar ook Wim-lex en Filip en kroonprinsessen Amalia en Elisabeth hebben naar verluidt veel contact. Ze schelen in leeftijd niet zoveel en zitten in hetzelfde schuitje als toekomstige vorstinnen. Wij hebben nú al zin in het volgende staatsbezoek. Wim, Máx, zetten jullie de champagne vast koud?

Bron: Beau Monde archief, AD.nl | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws