De bijzondere betekenis achter de naam van prinses Alexia

De royal namen worden zorgvuldig uitgekozen.

De voornamen van de Nederlandse prinsessen worden met veel zorgvuldigheid en discretie uitgekozen.

Dit betekenen de namen van de prinsessen én de aangetrouwde burgermeisjes.

Koningin Máxima

De naam Máxima kennen de meesten van ons pas sinds in 1999 bekend werd wie de nieuwe vriendin van Willem-Alexander was. Maar ook in thuisland Argentinië is het geen gangbare naam. Daar zijn het meestal alleen katholieke namen die goedgekeurd worden door de burgerlijke stand. Baby Máxima was dan ook bijna naar haar moeder, Maria del Carmen, vernoemd, maar haar vader besloot tóch een andere voorouder te kiezen voor de naam van zijn kind. Máxima dankt haar naam aan haar overgrootmoeder, Máxima Blanca Bonorino González. Zij was verwant aan een negentiende-eeuwse president van Argentinië, Justo José de Urquiza, dus wellicht was het een strategische keuze om deze naam door te geven.

Kroonprinses Amalia

Amalia's officiële voornamen zijn Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria. Catharina komt uit het Grieks en betekent rein of zuiver. Amalia is Germaans en betekent 'inspanner in de strijd'. Ze is vernoemd naar Amalia van Solms, de vrouw van prins Frederik Hendrik van Oranje. De naam Beatrix slaat natuurlijk op haar oma van vaders kant en Carmen is de naam van Máxima's moeder en betekent 'goud, zoet, boomgaard'. Victoria betekent in het Latijn 'overwinning' en is tevens de naam van de Zweedse kroonprinses.

Prinses Alexia

Prinses Alexia is vernoemd naar haar vader. Haar volledige naam is Alexia Juliana Marcela Laurentien. Juliana is een vernoeming naar haar overgrootmoeder en Marcela is een vernoeming naar de tante van Máxima. Laurentien is een vernoeming naar haar tante Laurentien Brinkhorst. En oh ja: Alexia is óók de naam van een buitenechtelijk kind van prins Bernhard.

Prinses Ariane

De naam van prinses Ariane ten volle uit is Ariane Wilhelmina Máxima Ines. Ariane (spreek uit: Ariaan. Ja echt, wij hebben het jarenlang verkeerd uitgesproken) betekent de eerbiedwaardige. Wilhelmina is een vernoeming naar haar overgrootmoeder en betekent 'wilskrachtige beschermer'. Máxima verwijst naar haar moeder en betekent 'de grootste'. Ines is een verwijzing naar de jongste zus van Máxima en betekent 'de kuise'.

Prinses Beatrix

Prinses Beatrix werd als oudste dochter van prinses Juliana en prins Bernhard geboren. Haar hele naam is Beatrix Wilhelmina Armgard. Beatrix betekent 'zij die gelukkig maakt'. Haar tweede naam komt van haar grootmoeder en Armgard is de naam van de moeder van prins Bernhard.

Gravin Eloise

Eloise is de oudste dochter van Constantijn en Laurentien. Haar volledige naam is Eloise Sophie Beatrix Laurence. Eloise is een vernoeming naar de voorouders van haar moeder. Sophie is een verwijzing naar Sophie van Oranje-Nassau en betekent 'wijsheid'. Beatrix is – uiteraard – een vernoeming naar haar grootmoeder en Laurence verwijst naar haar moeder en grootvader Laurens Jan Brinkhorst.

Prinses Laurentien

De moeder van Eloise heeft simpelere namen, namelijk Petra Laurentien. Petra betekent in het Latijn 'rots' en Laurentien betekent 'de gelauwerde'.

Bron: Jan Magazine | Beeld: BrunoPress, Koninklijk Huis

Laatste nieuws