Dit bedrag kreeg prinses Diana na haar scheiding van Charles

Met kinderen, een paleis en een titel in het spel was de koninklijke scheiding een behoorlijk gepuzzel.

Jarenlang waren prinses Diana en prins Charles 'gescheiden van tafel en bed' zonder officieel gescheiden te zijn.

Verzoek van de Queen

Voor prinses Diana en prins Charles was het een goede tussenoplossing: op papier nog wel getrouwd zijn, maar gescheiden van elkaar verder leven. Zo'n vier jaar lang ging de Queen daarmee akkoord, maar na het spraakmakende Panorama-interview van prinses Diana, waarin niet bepaald een positief beeld van de royals werd geschetst, drong ze toch aan op een echtscheiding. “Het was een bijzonder moeilijke beslissing, en eentje die de prinses van Wales met groot verdriet en spijt heeft genomen”, liet de advocaat van Diana in februari 1996 weten. Maar na dit moeilijke besluit kwam nóg een moeilijk hoofdstuk. Wat doe je met de titel? En de kinderen? En het koninklijke fortuin?

Prinses & paleis

Uiteindelijk werd bij de echtscheiding afgesproken dat Diana de titel Princess of Wales mocht blijven gebruiken. Wel moest ze het predicaat Hare Koninklijke Hoogheid inleveren en zou ze nooit meer recht hebben op het bestijgen van de troon. Ook mocht prinses Diana 'gewoon' in haar deel van Kensington Palace blijven wonen, gasten blijven ontvangen in St. James's Palace en vliegen met de koninklijke jets.

De voogdij over prins William en prins Harry werd eerlijk verdeeld: beiden zouden evenveel tijd met hun moeder als met hun vader doorbrengen, vakanties werden afgewisseld.

Beeld: BrunoPress

Grote som

Prins Charles zou geen maandelijkse alimentatie aan prinses Diana betalen, maar wel in één keer een groot bedrag overmaken voor haar levensonderhoud. Volgens Gala ging het om 17,5 miljoen pond, nu omgerekend ruim 20 miljoen euro (!). Daarbovenop kwam nog ruim een half miljoen euro per jaar voor haar personeel en huishouding, aldus de New York Times destijds. Gigantische bedragen, maar ook na de echtscheiding zat prins Charles er nog warmpjes bij.

Na haar tragische, vroegtijdige overlijden werd het vermogen van prinses Diana verdeeld onder een aantal erfgenamen, onder wie haar butler, haar petekinderen en natuurlijk haar zoons, prins William en prins Harry. Omdat de prinsen nog niet volwassen waren, werd het geld eerst belegd, waarna de waarde alleen maar toe nam. Naar verluidt hebben de twee ruim 20 miljoen pond / 23 miljoen euro van hun moeder geërfd. Naast een hoop persoonlijke bezittingen natuurlijk, zoals de juwelen waar we hertoginnen Kate en Meghan nu regelmatig mee zien.

Bron: Cosmopolitan, Royalty Online | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws