Grote domper voor de toekomst van prins Charles?

Zijn hele leven wordt hij al klaargestoomd voor de troon, maar gaat 'koning Charles' er ooit nog komen?

Het is zeker niet voor het eerst dat de populariteit van prins Charles keldert, maar de cijfers liegen er niet om. Gaat de eeuwige kroonprins ooit nog de Britse troon bestijgen?

Als het aan het Britse volk zelf ligt: liever niet. Uit een enquête van Deltapoll die deze week verscheen, blijkt dat het grootste deel van de respondenten hoopt dat Queen Elizabeth het stokje maar meteen aan prins William overdraagt. Bijna de helft (47 procent) van de 1.590 ondervraagden lijkt het een goed idee dat de lijn der troonopvolging een generatie overslaat. Slechts 27 procent ziet het nog wel zitten om 'King Charles' als staatshoofd te hebben.

Dalende populariteit

Zorgen over de populariteit van prins Charles staken ook al de kop op nadat het vierde seizoen van The Crown afgelopen najaar uitkwam, en naar verluidt heeft de prince of Wales daardoor zelfs al extra veiligheidsmaatregelen moeten nemen. Ook het recente interview van Harry en Meghan zou een aanslag zijn geweest op zijn imago, omdat Harry hierin onthulde dat zijn vader een tijdje 'weigerde de telefoon op te nemen'. Een poll van YouGov liet na de uitzending van het spraakmakende interview zien dat mensen kritischer tegenover prins Charles stonden, terwijl het aanzien van de andere royals onveranderd bleef. Hoewel: ook de Sussex'jes zelf hadden te maken met een razendsnelle daling in hun populariteit.

King William?

Queen Elizabeth viert eind deze maand haar 95ste verjaardag, maar is nog niet van plan om troonsafstand te doen. Op haar 21ste verjaardag zou ze zelfs gezegd hebben dat ze 'haar hele leven zal blijven regeren, of het nu lang of kort zou zijn' (en daar weten we inmiddels het antwoord op). Naar verwachting zal de koningin wel steeds meer royal duties en werkbezoekjes – wanneer die eenmaal weer op gang komen – overdragen aan de hertog en hertogin van Cornwall.

Rumour has it dat prins Charles direct de kroon en scepter zal doorgeven aan prins William. Dat zal alleen niet zo makkelijk gaan als het soms wordt voorgesteld. Wanneer de Queen overlijdt wordt Charles automatisch koning. Eerst moet er een wetswijziging door het parlement worden goedgekeurd voordat hij de titel over kan dragen op William. De kans bestaat zeker dat Charles wel werk gaat maken van deze juridische rompslomp. De geliefde William op de troon zetten lijkt nu eenmaal de beste keuze voor een stabiele monarchie. En daarmee zou de eeuwige kroonprins alle keren dat hij het koningshuis zélf aan het wankelen bracht weer een beetje goedmaken.

Bron: Page Six, Insider, Express | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws