De 5 royals die een scheve schaats reden

Hoe je het ook bekijkt, koninklijk vreemdgaan is altijd minder gecompliceerd als er geen buitenechtelijke kinderen in het spel zijn.

Natúúrlijk zijn er royals van onbesproken gedrag. Maar er zijn ook Hoogheden die vinden dat een trouwring niet zo moet knellen. En daarbij is de een duidelijk discreter dan de ander.

In alle openheid

Genoeg amoureuze uitspattingen voor prins Albert van Monaco, maar hij pakte de gevolgen ervan voortvarend en verstandig aan. In zijn jaren als vrijgezel had Zijne Doorluchtige Hoogheid veel vriendinnen die hij vaak ontving in een privé-appartement in Monaco. Bij twee ‘petites amies’ verwekte hij een kind: dochter Jazmin Grace bij de Amerikaanse Tamara Rotolo, en zoon Alexandre bij de Française van Togolese afkomst Nicole Coste.

“Hij gaf me de sleutels van zijn appartement,” zegt Nicole. “We hadden het samen leuk, ik plaagde hem met zijn enorme toilettas.” De prins maakt ook na de geboorte van Alexandre deel uit van Nicoles leven. Albert regelde een onderkomen voor Nicole en kwam vaak langs om de baby te zien of hem de fles te geven. Pas toen Nicole aandrong op erkenning, verslechterde het contact en was er, net als bij Jazmin Grace, een rechtszaak nodig om een DNA-test af te dwingen.

Albert had dat graag anders gezien, maar zijn vader Rainier leefde destijds nog en was nogal van de oude stempel: ontkennen en de boot afhouden. Nadat Albert zijn vader had opgevolgd, erkende hij fluks beide kinderen en regelde toelages. Jazmin Grace en Alexandre vallen buiten de troonopvolging, maar delen te zijner tijd wel in de erfenis. Belangrijker nog is dat ze beiden de kans hebben gekregen om een relatie met hun vader op te bouwen

Tampon goed, al goed

De love story van kroonprins Charles en Camilla begon tijdens een polowedstrijd in 1970. Ze hielden allebei van het buitenleven, hadden hetzelfde gevoel voor humor en Charles viel als een blok voor cheeky Camilla, die door het hof echter als ‘te werelds’ werd gezien. Omdat Charles de Weifelende niet met een ring over de brug kwam, trok Camilla haar eigen plan en trouwde in 1973 met Andrew Parker Bowles, met wie ze twee kinderen kreeg.

Charles en zij bleven echter contact houden en in het geheim afspreken, ook toen hij het in 1980 aanlegde met de toen 18-jarige Diana Spencer. Het werd geen gelukkig huwelijk en na de geboorte van prins Harry in 1984 zocht hij weer het gezelschap van Camilla op, die vanaf 1986 als officieuze gastvrouw optrad in zijn buitenhuis Highgrove (waar Diana hen in de bosjes bespioneerde). Het was een tragische situatie voor alle partijen en leidde tot een van de grootste schandalen in de geschiedenis van de Windsors.

Camilla was jaren de meest gehate vrouw van Engeland, de prinses van Wales was doodongelukkig en zowel Charles als Diana lekten uitbundig horrorverhalen over elkaar in de pers. In 1992 scheidden de twee alsnog van tafel en bed. Camilla en Charles hadden toen al acht jaar een affaire. Dat hij in een uitgelekt telefoongesprek had aangegeven graag haar tampon te willen zijn, vond de Queen reden om de scheiding in werking te zetten. Drie jaar later scheidde Camilla van Andrew en werd ‘maîtresse en titre’. Charles wilde met haar trouwen, maar na Diana’s ongeluk waren er weer jaren nodig om het volk alsnog milder te stemmen over Camilla.

Pas 35 jaar nadat ze elkaar voor het eerst leerden kennen, gaven de inmiddels middelbare tortels elkaar alsnog het jawoord. Charles maakt sindsdien een buitengewoon gelukkige indruk en de flegmatieke hertogin van Cornwall heeft kans gezien om zich met hard werken en een opgewekt karakter alsnog in de harten van de Britten te wurmen.

Le roi oh-la-la

Hoe problematisch het is om als royal een buitenechtelijk kind te verwekken, daar weet prins Laurents vader Albert alles van. De oudkoning van België had tijdens zijn huwelijk met Paola tussen 1966 en 1982 een affaire met barones Sybille de Selys Longchamps, die dochter Delphine opleverde. Albert maakte deel uit van hun leven, ze gingen samen op vakantie, Delphine noemde hem ‘Papillon’ en kreeg met Kerst en voor haar verjaardag cadeautjes van hem.

De affaire stopte toen Albert, destijds 25 jaar getrouwd met de eveneens ontrouwe Paola, zijn huwelijk nog een kans wilde geven. Zodra in 1999 uitlekte dat Albert een buitenechtelijke dochter had, verbrak hij alle contact met Delphine. Sinds 2013 heeft ze geijverd om erkend te worden. Een DNA-test leek haast overbodig: Delphine lijkt sprekend op haar vader. Ook de gelijkenis met haar halfzus Astrid en hun oma (koningin) Astrid is treffend.

Albert was echter zo dom om zijn hakken in het zand te zetten. Had hij een groots gebaar gemaakt, dan had hij daarmee in België veel goodwill gekweekt. In plaats daarvan kostte het zeven jaar aan ronduit gênante rechtszaken tot de oudkoning uiteindelijk door de rechter verplicht werd een DNA-test te doen. Die bewees wat iedereen al wist: dat hij Delphines biologische vader is. Of er bij leven nog een verzoening zal komen, valt te betwijfelen, maar Delphine heeft in ieder geval duidelijkheid.

De schrik van Soestdijk

Ook prins Bernhard heeft heel wat op zijn affaire-kerfstok. Hij bedroog Juliana al toen die zwanger was van Beatrix. Historica Jolande Withuis onthulde in ‘Juliana, vorstin in een mannenwereld’ dat Bernhard op Paleis Soestdijk een 16-jarig meisje betastte en zoende, en een vrouwelijk lid van Juliana’s toneelclub op het paleis aanrandde. De prins was koningin Juliana uitbundig ontrouw en hield er alleen al in Londen minstens twee vriendinnen op na: lady Ann Orr-Lewis en lady Penelope Aitken. Hoeveel kinderen hij in totaal heeft verwekt, zal vermoedelijk nooit duidelijk worden.

Het is bijvoorbeeld nooit bewezen dat Jonathan Aitkin en Oscar van den Boogaard zijn zonen zijn. Bernhard verwekte in ieder geval wel dochter Alicia de Bielefeld (1952) bij Duitse pilote Alicia Webber, en dochter Alexia (1967) bij de Française Hélène Grinda. De meisjes kwamen regelmatig logeren in het zomerverblijf van de Oranjes in Porto Ercole en op Soestdijk. “Vanaf 1994 ging ik bijna elk jaar naar zijn villa in Italië,” zegt Alicia in HP De Tijd. “Op Soestdijk was ik meermaals.” Ze moest haar vader PB (op zijn Engels uitgesproken, dus PieBie) noemen en heeft Juliana voor het eerst ontmoet toen ze een jaar of dertig was: “Een lieve vrouw. Ze hield ervan om met de fiets naar de markt te gaan in Italië.” Haar halfzussen – inclusief Beatrix – heeft ze één keer gezien. “We hebben met z’n allen iets gedronken, heel kort. Een kwartier of zo.”

Alicia en Alexia werden door Bernhard postuum erkend. Mildred Zijlstra, die hij vermoedelijk verwekte bij een meisje dat werkte voor de binnenlandse strijdkrachten, viel deze eer niet te beurt. Naarmate er na zijn dood meer bekend werd over zijn manier van leven, nam ook rap zijn imago van ‘schavuit van Oranje’ af. Zelfs Beatrix, toch dol op haar vader, vroeg zich af: welke man hebben we eigenlijk begraven?, schrijft Jutta Chorus in haar boek ‘Beatrix. Dwars door alle weerstand heen’. Tegelijk groeide de waardering voor Juliana, die voor volk en vaderland met Bernhard getrouwd bleef, hoewel ze in de jaren vijftig twee keer op het punt stond van hem te scheiden. Met voortschrijdend inzicht zou vermoedelijk niemand dat haar kwalijk hebben genomen.

Koning Kokosnoot

Hoe je het ook bekijkt, koninklijk vreemdgaan is altijd minder gecompliceerd als er geen buitenechtelijke kinderen in het spel zijn. Enter koning Carl Gustaf van Zweden, die zijn midlifecrisis stuksloeg op snelle auto’s en feestjes met paaldanseressen en strippers, met een beruchte clubeigenaar als gastheer die dol was op zijn hoge gast. “Want met de koning over de vloer is de kans op een politie-inval miniem,” aldus Mille Markovic.

De koning genoot er van uitgebreide diners gevolgd door liaisons in whirlpools met schaarsgeklede dames met wie hij zich vervolgens afzonderde, soms met twee tegelijk. Dat het een en ander pas in 2010 uitlekte door de biografie ‘The reluctant monarch’ was te danken aan het feit dat de Zweedse geheime dienst eventueel bewijsmateriaal steeds vaardig liet verdwijnen, iets waar de Zweedse belastingbetalers toch wel wat kritische vragen over hadden.

Het was bovendien wennen dat de stugge, brildragende majesteit er zo’n liederlijk geheim leven op nahield. Inclusief een affaire met Camilla Henemark, de wulpse zangeres van Army of Lovers. Koningin Silvia was hiervan op de hoogte, maar stond machteloos: de koning was zo verliefd als een tiener en had ’t er met Camilla over om naar een eiland te gaan om daar te leven op kokosnoten. In een sterk staaltje ‘gewoon doorgaan’ overleefde de koning het schandaal en wist hij ook zijn huwelijk overeind te houden. “We kiezen ervoor om deze bladzijde om te slaan en vooruit te kijken,” is het enige wat Carl Gustaf er ooit over heeft gezegd. En opmerkelijk genoeg heeft verder niemand het er nog over.

Link tool: post not found

Meer lezen? Je leest 't in de nieuwste Beau Monde! Nu in de winkels.

Bron: Ella Vermeulen | Beeld: BrunoPress, Bsr Agency

Laatste nieuws